Search

Istanbul: Europas indgang til tiden

Tanken om at besøge Istanbul har drillet mig i årevis: charmen ved dette sted suspenderet mellem øst og vest, forankret i islamiske diktater og med en glorværdig fortid er ubestridelig. Så drage fordel af den lange bro af 25 april vi satte os for at opdage denne by med tidløs charme.

Afgang fra Napoli med Turkish Airlines til den nye lufthavn i byen åbnede kun et par uger før. Kæmpe, den største i verden, men det er 50 km fra centrum og er forbundet til byens centrum kun af gummi: taxier, pendulfart og busser, der afgår hver 30 minutter, og som tager næsten en time, trafik tillader det, at nå centrum. Gennem vinduerne i bussen, der tager os til centrum, har jeg den første indvirkning med Istanbul. I gaderne er der bevægelse: biler, vogne, folk crowd mellem moderne paladser og moskeer. Men frem for alt kan du se flag: mange overalt. Halvmåne og stjernen, hvid på rød, på de vigtige bygninger samt på balkoner af beskedne huse, på portene, uden for butikkerne, på offentlig transport stopper, og du straks forstå, at den nationale stolthed er stærk. Centrum af Istanbul er kaotisk og fuld af trafik, fra lufthavnen til centrum det tog omkring 50 minutter, men nu fortsætter vi i et menneskeligt tempo, hotellet er ikke meget væk, så vi beslutter at forudse stop og fortsætte på metroen.

Vi ankommer til hotellet beliggende i Fatih-distriktet lidt over en km fra kolonnen Constantine betragtes som en af de mest “konservative” distrikter i Istanbul, det er det mest opmærksomme område med et religiøst synspunkt, med den monumentale fatih Mosque kompleks i centrum. Gå gennem sine gader, i det område af Maltas “aar” område af markedet, er en oplevelse, der ikke kan forlade ligeglade. gaderne vrimler med tæppe og stof butikker og vinduerne overløb med slik, i luften lugt af kebap og derefter vogne af hawkers sælger kolber eller ristede kedler. Husk på, at hele området syd for Sultanahmet er nede. Så hvis du vælger et hotel i dette område, ved, at du skal gøre lidt opstigning, før du kommer til den blå moske område. Vi kan ikke vente med at dykke ned i den tyrkiske atmosfære, og med adrenalin en tusind går vi ud. At være sent på aftenen beslutter vi at tage en tur i nabolaget og klatre op til pladsen i den gamle byzantinske væddeløbsbane, hvor der er to obelisker og resten af en gammel romersk kolonne. Den berømte blå moske eller Sultanahmet Camii er nu inden for synsvidde. Udefra er det majestætisk med sine 6 meget høje minareter. Indgangen til besøgende (gratis besøg er et sted for tilbedelse – et symbolsk tilbud er velkommen) er til højre for hovedindgangen. Det er forbi 6 pm, moskeen synes stadig åben, vi tager vores sko og kommer ind, og vi formår at nyde det næsten i ensomhed i al sin pragt. Interiøret til hvad vi kunne beundre, da det er ved at blive restaureret, er virkelig smuk og den blå farve tulipaner malet på keramik gør det unikt. Den blå betegnelse kommer fra farvning af de 15.000 fliser, der linje det indre af den majestætiske centrale kuppel (dækket til restaurering). En spektakulær udsigt over denne moske er, når du går ud og tager et par skridt mod moskeen foran Santa Sofia, og du vender ryggen tilbage gennem springvandets område, der om natten er virkelig suggestiv. Vi spiser på nærliggende Gulhane Sark Sofrasi godt gennemgået på TripAdvisor. Du spiser godt, overkommelige priser og gæstfrihed fra det meget velkendte og venlige personale. Træt og søvnig du går i seng.

Omkring kl. Et uventet vækkeur den døende sang af muezzin vækker os op pludseligt. Efter et øjebliks forvirring og forbløffelse går vi tilbage til at sove. Morgenmad er lokal med tomater, oliven og agurker, der tjener som en side parabol til mosede og hårdkogte æg. Heldigvis er der Nescafé med marmelade og brød. Det første stop her til morgen er Grand Bazar (Kapali Carsi), kaos og farver, en enorm labyrint af over 3000 butikker og boder fuld af varer: tekstiler, tæpper, keramik, lamper, tøj smykker og alle former for artefakter. På trods af indikationerne er det let at fare vild. dette marked har mange års historie. Det vil hypnotisere sin tidløse atmosfære i den mellemøstlige basar, med den gyldne gnist af guldsmede, duften af krydderier og den hektiske gå af te sælgere. Lidt ude af sted de butikker, der tilbød forfalskninger af de vigtigste internationale modehuse. Lige udenfor Bazar, på den anden side, kan du smage velsmagende tyrkiske specialiteter: på hvert hjørne finder du vogne, der sælger simits, fremragende sesamfrø brød donuts. Infiniti er de små butikker og delikatesseforretninger, der sælger typiske slik: baklava og lokum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *