Search

Kender du Nymfe haven?

Denne sommer, New York Times tildelt den internationale pris for “verdens smukkeste have” til Garden of Nymfe, af Cisternina Latina! Kender du ham? Også i sommer besøgte jeg ham også og… Jeg vil gerne bekræfte udtalelsen fra New York Times! Allerede “bedste have i Europa”, Nymph Garden er en typisk engelsk have startet af Gelasio Caetani i 1921 på ruinerne af den gamle middelalderby Nymph. Og ruinerne, godt restaureret, er blot en del af haven. Historien er sådan her: i 19300 Ninfa tilhørte jarlen af Caserta, med mandat pave Bonifacio VIII, Benedict Caetani. Så, som det ofte var tilfældet på det tidspunkt, blev byen belejret, plyndret og sat i brand. Blandt de forskellige fejder, selv en med Borgias! Det hele blev opgivet indtil begyndelsen af det tyvende århundrede, da efterkommerne af Caetani familien begyndte at genoprette de første bygninger og plante de første træer … Haven voksede under pleje af tre kvinder: Ada Bootle Wilbraham, engelsk, hendes svigerinde Marguerite Chapin, amerikansk, og hendes barnebarn Lelia, en maler.

En engelsk have omfatter altid ruiner, der fremhæver dens romantiske udseende, men de første træer plantet direkte af Gelasio, der nu er et århundrede gammel er også monumenter! Haven dækker 8 hektar og har tusindvis af forskellige arter af planter: erklæret et naturmonument af Lazio-regionen er også en oase af WWF. Lidt af det hele afhænger af vandet: der er en naturlig kilde, der deler sig i forskellige søer og vandfald. . . frisk, gennemsigtigt vand! Fra et botanisk synspunkt er det en stor “planteprøve”, der gør runder af verden: skelettet består af fire arter – nødder, egetræer, cedertræer og cypresser – men over tid snesevis af andre er blevet indført, der trækker på alle kontinenter og klimatiske zoner også meget forskellige fra hinanden. Amerikanske valnødder, Platans og Bøg, Cedars i Marokko, Himalaya og Libanon, eukalyptus planter, japanske og koreanske aceries, asiatiske Magnolias blomstrer i februar, sibiriske birketræer med hvid bark, frugttræer, granatæbler og prydplanter æbletræer, citrusplanter og hasselnødder … Det går fra kulden i Rusland til Fjernøsten, fra Australien til Amazonskoven, fra Canada til Afrika. Især den sidste ejer, Lelia, der var en kunstner, maleren, indført mange planter, der gav farve og malede haven som et levende naturmaleri.

En glæde i alle årstider, fordi i sidste ende scenariet ændrer sig med hver sæson! For at bevare det, er guidede ture kun organiseret i weekenden, forhøre sig på den officielle hjemmeside, helt sikkert værd at komme endnu mere, så omgivelserne er lige så vidunderlige. . .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *