Search

Om stranden i Rosignano Solvay

Følgende udskrift er blevet offentliggjort i det sidste nummer af Touristspercaso Magazine:

I Cecina: gå ikke glip af de “hvide strande” af Rosignano Solvay såkaldte på grund af et sand med perlemor partikler, der giver det en ekstraordinær glans og selvfølgelig et krystalklart hav til det punkt at gøre det ligne en eksotisk polynesisk atol”

Dette har fremkaldt en masse negative og forargede reaktioner fra læserne. Men er Rosignano strand virkelig hvid takket være perlemor partikler? Bare gøre lidt websøgning …

Marco Gasperetti skriver i Corriere della Sera den 22.

“Succesen med denne caribiske effekt skyldes ikke naturen, men udledninger af calciumcarbonat fra Solvay-industrien og nogle steder (som en undersøgelse foretaget af retsvæsenet kunne mangedobles) er der et forbud mod badning. Kort sagt, de hvide strande, en af de vigtigste turistattraktioner, er et stort hul. På søndag, 21 juli, miljøforkæmpere, den radikale venstrefløj og Demokratisk Medicin organiseret en demonstration blandt tusindvis af badende. “For at advare dem,” forklarede de. Økologer taler om kviksølv, krom, arsen og bly udledes fra fabrikken og udbredt forurening. Region og kommune beroliger, men en undersøgelse foretaget af anklagemyndigheden i Livorno skaber ny polemik. I mellemtiden, mens du solbader på stranden og i det “slapt” hav, tager du badning, trækker solvays rør og planter et atypisk postmoderne landskab og lidt foruroligende.”

For blot at nævne et andet eksempel nævner webstedet destinazioneterra.com, som også omhandler rejser og turisme, en undersøgelse fra 2014, der bekræfter, at de hvide strande i Rosignano er resultatet af en kemisk losseplads: “den hvide af strandene er ikke mælk, men industrielt mudder og vand, kalksten og kridt, rester af kemisk forarbejdning, der hældes i havet og på stranden. Klitterne er ikke naturlige: en civil losseplads og produktionsaffald lukket siden 1980’erne. I 2009 iværksatte Den Offentlige Anklagemyndighed i Livorno en undersøgelse af mængden af losset slam: ARPAT certificerede 129.000 tons. Og i 2010 certificerede han 120.000 af dem, fyldt med tungmetaller.”

Det er nok at gå bare til Wikipedia for at få nogle historiske nikker: “Hogh, som viser sig at være den største i Europa, blev bygget i 1912 nær stranden, begynder sin aktivitet i 1914, producerer, foruden karbonat af natrium, iltet vand, polyethylen, calciumchlorid, natriumbikarbonat og saltsyre. Adgang til stranden er givet af en lille bakke, som indtil 1983 fungerede som en losseplads for affald af produktion og husholdningsaffald. (…)

På grund af Solvays udledninger, som omfatter forskellige forurenende stoffer (herunder når kviksølvet frigives i forarbejdning gennem natriumchloridelektrolyseanlægget), er de hvide strande blandt de mest forurenede i Italien, og fiskeriet i nærliggende farvande er ekstremt reduceret. Desuden er denne kyststrækning blandt de 15 mest forurenede kystområder i Middelhavet i henhold til FN’s miljøprogram. Problemet er blevet væsentligt afbødet siden 2000’erne. Faktisk blev elimineringen af kviksølv fra Solvay-produktionscyklussen afsluttet i 2010 efter omdannelsen af implantatet til membranelektrolyse fra 2008. (…) Ikke desto mindre, selv i årene op til omdannelsen af industrien, denne kyststrækning er blevet tildelt flere gange med det blå flag og de hvide strande er fortsat en af de mest populære strand destinationer i Toscana “

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *